Tirta Empul templom Balin

80289112 611495402724947 7059279282169708544 o

Tirta Empul - a balinézek szent forrása

1957-ben építette Soekarno, Indonézia elsô miniszterelnöke, de a forrásról már 926-ból is vannak feljegyzések. Vishnu-nak van szentelve a hinduk vízistenének. Balin a legszentebb templomok közé tartozik.

A legenda szerint a király Mayadenawa - aki egy óriás istennek volt a leszármazottja, Danu-nak - öntelt és arrogáns lett, mivel mágikus erôket örökölt a felmenôitôl. Át tudott változni mindenféle állattá is, de a mágikus ereje nem merült ki ennyiben. Mayadenawa megtiltotta a balinézeknek, hogy Indrához imádkozzanak, megparancsolta nekik, hogy mostantól hozzá imádkozzanak. Ettôl Indra rettenetes haragra gerjedt, és aszállyal és természeti katasztrófákkal és betegségekkel súlytotta a balinézeket. A balinézeknek nem volt erejük Mayadenawa-val harcolni így Indra kelt a segítségükre, és a háborút indított Mayadenawa ellen.

Indra seregei sokkal erôsebbek voltak Mayadenawa seregeinél, és ahogy leszállt az est, Mayadenawa gonosz tettre szánta el magát. Átosont az ellenséges táborba, ahova varázsolt egy mérgezô forrást. Oldalazva lépdelt el a gonosz tett helyszínérôl, hogy ne hagyjon nyomokat, így keletkezett a Tirta Empulhoz közeli Tampaksiring a léptei nyomán, amely neve annyit jelent "ferde léptek".

Ahogy másnap reggel a Indra serege felkelt, és ittak a vízbôl mind megbetegedtek. Ekkor Indra varázsolt egy másik forrást, amely gyógyító erôvel bírt, és meggyógyította vele a seregét. Így keletkezett a Tirta Empul, azaz a szent forrás. Indra végül legyôzte Mayadenawa-t. Ezt a napot a balinézek a mai napig ünneplik, az ünnep neve Galungan.

A balinézek megtisztulni járnak a templomba, amelynek minden forrása /vízköpôje másra szolgál. Én is végigmentem a tisztító ceremónián, és megfürödtem a vízben, amely meglepôen hideg és frissítô volt ahhoz képest, hogy a trópusokon vagyunk.

A templom maga gyönyörû, érdemes körbesétálni /vizesen nem lehet! / még mielôtt az ember megtisztulna.

Hamarosan jelentkezem a vulkán-posztokkal, mert ma elhagyom Balit ????️ / visszatérek Jávára ????.