Szilveszteri Dengue-láz

81221742 623420218199132 303796565993062400 o

 

Na, úgyis szerettem volna már csinálni egy videót/írást a trópusi betegségekrôl, mondjuk ennyire nem kellett volna kegyes legyen a sors, elsôkézbôl írhatom a tapasztalataim, de hát tökjó végülis így igazán autentikus.

Dengue-lázat csonttörô-láznak is hívják, mert az internet szerint olyan fájdalmat okoz, mintha az ember csontja törne. Ebben egyáltalán nincs tapasztalatom mert sose tört csontom, én inkább úgy írnám le, mintha néha-néha beléd szúrnának egy kést, de csak 1-2 masodpercig fáj, hakuna matata. Késszúrásban sincs tapasztalatom, de mivel éles fájdalomról van szó, valahogy így képzelem ha megszúrnak egy késsel. Iszonyat változó az ember állapota a vérnyomásingadozások miatt. Van amikor egyáltalán nem fáj semmi, békésen lehet szunyálni, máskor pedig be kell venni egy fájdalomcsillapítót mert nem bírja az ember - de amint hat, már minden ok.

Fontos, hogy paracetamol legyen a fájdalomcsillapító, ne ibuprofen vagy diklofenák mert ezek vérzékenységet okozhatnak.

Az Ázsiában aranyszabályként emlegetett 3 nap láz után szépen ma bemásztam a kórházba (igen, bizony az év elsô napját már lázasan töltöttem a kutyafáját...) ahol megvizsgáltak és egy vértesztet végeztek amivel ki lehet mutatni a dengue-t. Ez általában 4 nap után mutatható ki csak, nekem 3 nap és pár óra már elég volt a láz megjelenése után, hogy ki tudják mutatni. Vérlemezke-számot is néznek, ez azért fontos, mert apró vérzések léphetnek fel a testben, de amíg rendben van a vérlemezke-érték, addig nem kell kórházba menni, mert komoly vérzésre nem nagyon van esély ágynyugalom mellett.

Csak tüneti kezelés van, mivel a dengue egy vírus. Mivel a vérlemezke-értékem rendben volt most, 2 nap múlva (ha nem leszek rosszabbul) kell kontrollra menjek.

Igazából alapjáraton nem tudom megmondani, hogy érzem magam, mert másodpercrôl-másodpercre változik. Néha hányingerem van, néha nincs, néha ezek a random szurkáló-fájdalmak vannak, néha egész embernek érzem magam. Akkor konstans rossz ha felmegy a lázam - nem vagyok a lázcsillapítók híve, de most szükségét érzem, szóval szedem rendesen. Általában délután/este szökik fel a lázam, délelôtt-hajnalban max hôemelkedésem van.

A dengue-vel kapcsolatban annyi marhaságot olvasok/lehet olvasni a neten, hogy csuda, úgyhogy öntsünk tiszta vizet a pohárba pár dologgal kapcsolatban.

5- féle dengue- vírustörzs van. Ebbôl egy a vérzéses-dengue. Tudtommal nem tudjak megmondani, hogy melyik típusút kapja el az ember, így nagyon oda kell figyelni minden betegre.

Nincs rá oltás, akármit is ír a magyar Wikipédia, az nem igaz.

Csak egy fajta szúnyog terjeszti a dengue-lázat, és az csak nappal aktív. Ha éjszaka csíp meg egy szúnyog, attól dengue-t nem kaphatsz (mást igen). 4 évente szokott lenni (Indonéziában) nagyobb dengue-járvány az esôs évszak elôtt és az esôs évszak vége felé. Az esôs évszakban alig vannak szúnyogok, mert a dúrva esôt nem bírják. (Száraz évszakban ugyancsak kevés a szúnyog).

Nem, nem feltétlen durvább ha az ember másodszorra / harmadszorra stb kapja el a dengue-t. Fôleg nem hal bele, mert ilyenek is terjednek otthon. Ez nem igaz. Természetesen mindenbe bele lehet halni, de most egy egészséges szervezetrôl beszélek.

Helyi népi gyógyászati dolgok amik jók a dengue-re:

Papaja-fa levél tea
Guava dzsúz

Tessék megkapaszkodni: gilisztából fôzött tea. Bár egyes források szerint a giliszta-tea nem a dengue-re van, hanem a hastifuszra jo.

Giliszta-tea. Én itt égtem ki.

Remélem mindenkinek jólt telt a Szilveszter!

Flóra balra el.