Komodó - veszélyben a sárkányok

komodoi varanusz

Igazán el tudok szomorodni, amikor azt látom, hogy az emberiség mindenre tekintet nélkül csak pusztít. Itt van egy faj, amit sehol máshol a világon nem lehet megtalálni, és az orvvadászok újfent veszélybe sodorták. Horribilis ára van a fekete piacon és annyit loptak el belőlük, hogy veszélybe került az egész populáció.

 

Az indonéz kormány most lezárja 2020-tól Komodó-t (csak a legnagyobb, főszigetet), hogy rehabilitálják a Komodói varánusz állományát.

 

Mindig is imádtam a hüllőket, kamaszkoromban leopárdgekkókat szaporítottam, házilag készített keltetőben keltettem a tojásokat (igencsak megszállott voltam), és a fél szobámat a szakállas agámám (Cee-Cee) terráriuma foglalta el. A komodói varánusz pedig azt hiszem, a gyíkok királya, nekem legalábbis biztosan.

Jó öreg Cee-cee karácsonykor

Jó öreg Cee-cee karácsonykor - nem, nem imádott akkor, valamiért

 

Csodálatos állatok ezek, élénken él bennem az a pillanat amikor először, képről megismerkedtem velük - nagy Csodálatos Állatvilág gyűjtő voltam, és tűkön ülve vártam a postást, hogy hozza már az új kártyákat -  amiket természetesen együltő helyemben elolvastam. Emlékszem, hogy volt egy ábra a kis kártyán - amelyen egy komodói varánusz egy kispolszki mellett volt, és nagyobb volt mint a kispolszki.

komodó varánusz meg én

Nagy volt a vigyor a fejemen

Természetesen, élőben nem ekkorák, valamit valaki félrenézett amikor a kártyát csinálta -  de akkor is a világ legnagyobb hüllői, igazi élő dinoszauruszok.

 

Indonézül a Komodo - magát az állatot jelenti, amelyről a nemzeti park fő - legnagyobb szigete - és a nemzeti park is a nevét kapta.

 

Veszélyesek - a nyálukban véralvadásgátló van ami amikor megharapják az áldozatukat, belecsorog a sebbe és egy csomó bacilus, így elkerülhetetlen, hogy elferdőződjön az áldozat sebe - a megharapott, megmérgezett áldozatot pedig addig követik, ameddig össze nem esik és akkor megeszik.

 

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy láthattam ezeket az állatokat a természetes környezetükben, remélem még sokan láthatják - és sokáig velünk lesznek ezek az óriási gyíkok. Ha kíváncsi vagy a Komodói kalandomra videón katt IDE.

 

Ha szeretnéd elolvasni Komodó Hercegnőjének a legendáját, kattints IDE.

 

Vigyázzunk a környezetünkre!

 

Ha tetszett a cikk, akkor támogass egy megosztással!