Kidul Királynője

17373 840x576

Egyszer volt, hol nem volt volt egyszer egy gyönyörű hercegnő, Kadita. Annyira szépséges volt, hogy úgy nevezték: Dewi Srengenge ami azt jelentette, hogy Gyönyörű Nap. Apját, Munding Wangi királynak hívták. A király, akármennyire is gyönyörű lánya volt, boldogtalan volt, mert ő egy fiú gyermeket szeretett volna, aki majd a helyére lép ha eljön az idő.

A király, mivel mindenképpen szeretett volna egy trónörököst, feleségül vette Dewi Mutiarát, aki szült neki egy fiút. A király nagyon boldog volt, Dewi Mutiara viszont biztosra szeretett volna menni, hogy az ő fia lesz az uralkodó egy nap ezért a királyhoz fordult, hogy küldje el a lányát a palotából. A király ekkor nagyon felháborodott:

- Ez nevetséges, soha nem engedem meg, hogy valaki ilyen kegyetlenül bánjon a lányommal!  - mondta Munding Wangi király.

A királynő ekkor csak elmosolyodott, és édes szavakkal megnyugtatta a királyt, így a király elfelejtette a haragját. De nem adta fel, így gonosz tervet szőtt.

Egy reggel, még napfelkelte előtt, Dewi Mutiara elküldte az egyik szolgálólányát, hogy hívjon egy fekete mágust elébe. Amikor a mágus megérkezett, így szólt:

Azt akarom, hogy a hercegnő gyönyörű teste legyen tele rühhvel és viszketéssel, átkozd meg! - mondta.  - Ha megteszed, akkor olyan hatalmas fizetséget kapsz cserébe érte, amiről álmodni sem mertél.

A fekete mágus megtette amit a királynő parancsolt: a következő éjszaka Kadita teste tiszta rüh és viszketés lett. Amikor felébredt,a testét elfertőződött  fekélyek borították, amikből büdös genny szivárgott. A hercegnő elsírta magát, nem tudta mit tegyen.

Amikor a király meghallotta, hogy mi történt a hercegnővel, azonnal hívatta az udvari orvosokat, akik nem tudtak rajta segíteni, majd az egész királyság legkiválóbb orvosai is kudarcot vallottak. A király rájött, hogy a lánya betegsége nem sima betegség, hanem egy átok, hiszen egy orvos sem tudta meggyógyítani. Ekkor a királynő odalépett hozzá, és azt mondta a királynak:

- A lányod szerencsétlenséget fog hozni az egész királyságra! Küldd el őt a palotából!

A király nem szerette volna, ha a királyságban elkezdenek pletykálni gonosz dolgokat az elátkozott lányáról, így végül beleegyezett abba, hogy elkergesse az egyetlen lányát. A hercegnő, szegény, egyedül indult el a palotából, nem tudta hova mehetne. Kisírta a szemét is, elfogytak a könnyei. Nemes szíve volt, hiszen nem haragudott a mostohaanyjára inkább Istent kérte, hogy vigyázzon rá az úton.

Hét napon és hét éjen át vándorolt, céltalanul, amíg el nem érte az óceánt. A parton megállt és ránézett az óceánra. Gyönyörű tiszta és átlátszó volt a víz, nem olyan volt máshol, ahol kék vagy zöld volt a víz színe. Bele ugrott a vízbe, hogy ússzon egyet. Amint az óceán vize megérintette a bőrét, csoda történt. Eltűntek a fekélyek és a viszketés is, nyoma sem maradt annak hogy valaha beteg lett volna. Inkább még gyönyörűbbé változott mint volt. Nem csak meggyógyult, hanem varázslatos módon képes volt irányítani az óceánt és örök életű lett. Az emberek úgy nevezték később: Nyi Roro Kidul vagyis a Déli Óceán Királynője.

 

Napjainkban:

 

  • Sokan a mai napig állítják, hogy  találkoztak, egy gyönyörű nővel, tradicionális jávai zöld ruhában az Jáva déli partjainál.

 

  • Samundra Beach Hotel -  Pelabuhan Ratu falujában fenntartja a 308-as szobát a királynőnek, amelyet a királynő színére festettek. Az első indonéz elnök, Sukarno ajándékozott egy Ketapang fát a királynőnek, amit királynő szobája elé ültettek.  

 

  • Jáva déli partjain tilos zöld színű ruhát felvenni, a legenda szerint ha valaki zöld színű ruhában megy le a partra akkor megjelenik a királynő és elragadja az illetőt. Úgy tartják, megharagszik, ha valaki ugyanazt a színt veszi fel amelyiket ő hordja. A zöld a királynő szent színe.

 

  • Pelabuhan Ratu nevű kis halászfaluban minden április 6-án a halászok ünneplik a királynőt. Ajándékokat és áldozatokat küldenek a tengerbe: rizst, zöldségeket, csirkét, batik szöveteket, kozmetikai termékeket.

 

  • Úgy tartják, hogy ezzel a királynő kedvében járnak, aki így megjutalmazza őket bőséges halászzsákmánnyal és megáldja a környéket jobb idővel, kevesebb viharral és hullámmal.

 

  • Kidul királynő szoros kapcsolatot ápolt a Yogyakartai szultánokkal is a legenda szerint. Amikor Sri Sultan Hamengkubuwono IX meghalt, 1988 október 3-án, a szultán szolgái látták Kidul királynőt, aki elbúcsúzni jött a szultánhoz.

 

  • A királynő legendáját színházak is bemutatták, élénken él a jávai kultúrában.

 

  • A népszerű League of Legends játék telefonos hasonmása a Mobile Legends Kadita nevű karakterét Kidul királynőről mintázták.