Helyzetjelentés

110237929 754709091736910 8618283941821679064 n

Indonéziában 5 hónapja csak emelkedik a koronavírusos esetek száma, viszont muszáj volt a gazdaság miatt újranyitni a piacokat, templomokat és a boltokat, hoteleket. Körbejártam én is, mi a helyzet most, hogy felröppentek a hírek, hogy Bali nyitni akar a nemzetközi turizmus felé.
Voltam a Prambanan-nál, ami nemrég nyitott ki újra. Kézmosás, fertôtlenítô kapu, kötelezô maszkviselés, mindenfelé social distancing-et hirdetô táblák és felfestések. A social distancing annyira idegen az indonézeknek, hogy nem nagyon megy nekik. Itt a kollektivista kultúra miatt, az emberek képtelenek távolságot tartani egymástól, hiszen a személyes terük is jóval kisebb. A templomok belsô részei továbbra is lezárva, kistemplomok teljesen lezárva. Szerintem ez még jó darabig így is fog maradni.
A Borobudur is kinyitott, de nem lehet felmenni a 3 szintjére, csak kívülrôl, lentrôl lehet megnézni.
Jogja híres utcája, a Jalan Malioboro szinte kong.
Tele van a koronavirus megelôzését segítô táblákkal, 50 méterenként lehet kezet mosni, kötelezô maszkviselés és social distancing. Az árusok kétségbeesetten próbálják a szokásosnál nyomulósabban eladni a portékájukat, mert hónapokig nem volt bevételük. Az árak a béka segge alatt vannak, mindenhol szuper akciók, 5-6 póló ára 100 000 IDR = kb 2000ft (jó minôségüek!)
A biciklis becak (2 ülés elôl, hátul bicikli/motor, helyi utazási eszköz, lásd a képek között) bácsik kb könyörögnek, hogy elvihessenek valahova. Láttam olyat is már, hogy keresztezôdésben kéregettek, mert nincs utasuk.
Jogja gazdaságának (és gondolom egész Indonéziának, csak azt nem látom) hatalmas pofon volt a koronavírus, nagyon szomorú ezt látni.
És sajnos, nem tudjuk, mikor lesz ennek vége. Utána kutattam, és ez a Bali nyitás nagyon kétséges szeptember 11-én. Bali kormányzója írt alá valamit, de neki nincsen jogköre (amennyire utána tudtam ennek járni), ahhoz, hogy ekkora horderejū döntést meghozzon.
Nagyon reménykedem????????????, hogy hamarosan jobbra fordul a helyzet, mert az indonéz gazdaság nagyon érzékeny, és a helyiek pedig nagyon szegények általában, 0 megtakarítással élnek napról napra.
// félreértések elkerülése végett: Indonéziában mindenhol ajánlott/kötelezô a maszk viselése, helyenként pénzbüntetés is jár érte ha nem hord valaki.