Furcsa indonéz szokások

ettel ma

Úgy ahogy, kikecmeregtem a dengue-lázból lábadozom és máris úton vagyok megint - Malajziában, nagyi-módban - sétálunk-sétálunk egy kis dombra lecsücsülünk (vagy útpadkára) csüccs!

Hamarosan lesz poszt innen is, addig is gondoltam összeszedek pár indonéz-érdekességet Nektek.

Furcsa Indonéz dolgok + WC kérdés

Ahogy más a kultúra, az indonézek is más dolgokat kérdeznek általában mint amiket otthon megszoktunk. A teljesség igénye nélkül, ezek a leggyakrabban elhangzó, nem költôi kérdések:

-Ettél-e már?
-Nem.
-Miért nem? (Ez az otthoni hogy vagy kérdéssel egyenlô gyakoriságú)

-Honnan jöttél?

-Ott is van rizs?

-Ott hány évszak van?

-Óóóh beszel indonézül a bulé! (fehér ember, albinó), ezt visítva-rôhögve kell elképzelni kortól függtlenül, nagyon örülnek általában ilyenkor)
-Beszeled az indonéz nyelvet?
-Kicsit.
-És a jávait?
-Azt nem.
-Óh hát akkor te nem tudsz semmit, meg kell tanulnod jávaiul! (Balin balinézül, Sundanézek között sundanézül, maduran maduraiul, minden bokorban a helyi bokornyelvvel kell ezt a beszélgetést elképzelni).

másik reakció:

"Óh, folyékonyan beszéli az indonézt, okos!" - közel sem mondanám ezt európai mércével messze vagyok a folyékonytól, folyékonyan-sokszor -szerintem hibásan- gagyogok, de megértik.

-Mi a vallasod?

-Mit csinalsz itt?

-Házas vagy?
-Nem.
-Óh, akkor keress egy férjet!

-Fürödtél ma már? - még a helyiek se tudják miért is fontos ez a kérdés, de mindig felteszik.

Sok helyen, fôleg az óceánpartokon Jáván a wc-zés ára más, ha pisil az ember és ha kakilni megy. Teljesen általános, hogy rákérdeznek, h pisilni akarsz-e vagy kakilni. Ez nagyon morbidul hangzik európai szemmel, hiszen nálunk, hogy ki mit mûvel a WC-n az totál tabu. Oké, fiatal fiúk között nem. 

Más helyeken, ami nem helyi turizmus-célpont - bárhova, bármikor, ingyen(!) be lehet kérni magad a mellékhelyiségbe. A kedvencem, hogy a helyi Indomaret/Alfamart üzletláncokban (helyi tesco-lánc kb), simán besétálsz, és mindegyikben hátul a raktárhelyiségben használhatod a wc-t. Nem is kell vásárolnod hozzá. Szóval aki aggódik az itteni wc-dolgokon, ne tegye, könnyebb mint otthon. A higiénia már más kérdés, ajánlom, hogy legyen nálad mindig kézfertôtlenitô és szappan. Az Indomaret/Alfamart mindig a motoros túráim pihenô-állomásai - boltok elejében vannak székek, asztalok, lehet pihenni, meginni egy kávét - és a wc is ingyen van.

És a legfontosabb kérdés: Ettél ma már?